• Voor dringende gevallen 24/7 bereikbaar:
 • +32 56 41 01 78

Selecteer de taal

Schapen & Geiten

Voor meer informatie, klik op de gewenste afbeelding

Schaap (het; o; meervoud: schapen)

woldragend, herkauwend zoogdier, m.n. het volwassen vrouwelijk dier: als er één schaap over de dam is, volgen er meer als eerst maar één voorgaat, volgen er meer; het zwarte schaap zijn de zondebok, verschoppeling; zijn schaapjes op het droge hebben genoeg verdiend hebben om onbezorgd te kunnen leven

Geit(de; v; meervoud: geiten)

wijfje van een bok, hert enz.

Lammeren kunnen vanaf de leeftijd van 2.5 maand gevaccineerd worden en moeten een herhaling krijgen 3 weken na de eerste vaccinatie. Vanaf dan hebben ze slechts jaarlijks een herhaling nodig.

De bacterie begint te vermenigvuldigen en produceert toxines bij plotse voederwijzigingen. De meeste uitval vindt plaats bij dieren van drie tot tien weken oud. Ook onder goed gevoerde dieren van een half tot één jaar oud vallen regelmatig slachtoffers. De aandoening wordt in de hand gewerkt als schapen voer eten met een ruime koolhydraat-eiwitverhouding en weinig structuur. Te veel melk drinken of een te snelle overgang naar weiden met jong en eiwitrijk gras kan hetzelfde resultaat hebben.

Eenmaal een schaap ziek is, komt behandeling meestal te laat. Daarom is het belangrijk de dieren hiertegen te beschermen. Drachtige ooien krijgen best hun herhalingsvaccinatie 1 tot 2 weken voor het werpen. Lammeren van niet-gevaccineerde moederdieren kunnen vanaf 2 weken leeftijd gevaccineerd worden en krijgen een herhaling 4 weken na de eerste vaccinatie. Lammeren van gevaccineerde ooien moeten pas vanaf 8 weken leeftijd voor het eerst gevaccineerd worden.

Door de ontsteking zullen schapen beginnen manken, een klassiek beeld dat hierbij gezien wordt is dat de dieren op hun knieën beginnen te grazen

De schapen moeten ingespoten worden met langwerkende antibiotica. De afgesneden stukken hoorn worden het best vernietigd aangezien hier meestal veel bacteriën in zitten. Voor de preventie is regelmatig pootjes bekappen het belangrijkste en de aangetaste dieren moeten worden behandeld. . Een droge omgeving is ook noodzakelijk om de klauwtjes goed hard te krijgen. Nieuw aangekochte dieren zoals rammen 2 weken apart houden, bekappen, in een voetbad zetten en antibiotica inspuiten. Pas als zeker is dat zij vrij zijn, mogen ze bij de koppel. Een droge omgeving is ook noodzakelijk om de klauwtjes goed hard te krijgen.

Indien u uw dieren wil beschermen tegen rotkreupel dienen ze 2 keer gevaccineerd te worden met 4 à 6 weken tussentijd. Het vaccin is zeer effectief maar er kunnen wel ernstige entreacties voorkomen zoals abcessen.

Het is ook mogelijk om op rotkreupelgevoeligheid te selecteren. Noteer bij welke schapen rotkreupel hardnekkig is of steeds terugkomt. Bij de steeds terugkerende gevallen kan opruimen nodig zijn in verband met een mogelijke erfelijke overgevoeligheid.

Pasteurellose kenmerkt zich vooral door het voorkomen van acute longontstekingen of het plotseling dood vinden van een lam. Verder kan de kiem ook het borstvlies, het hartzakje en de uier aantasten en in uitzonderlijke gevallen de het hersenvlies, gewrichten of zelfs de darmen via bloedvergiftiging. Opgroeiende lammeren worden het meest aangetast maar ook volwassen schapen kunnen ernstige longontstekingen krijgen.

Behandeling komt vaak te laat, maar als het nog mogelijk is, wordt antibiotica gegeven. Als preventieve maatregelen zijn aanpassing van het stalklimaat en het zorgen voor beschutting tegen grote temperatuurwisselingen zeer belangrijk. In Nederland is een gecombineerd vaccin beschikbaar dat ook tegen Clostridium beschermt.

Aangezien de aandoening pijnlijk is, kan het voorkomen dat lammetjes niet meer willen drinken of ooien de lammeren niet meer laten drinken. Bij lammeren kan er dan ook sterfte optreden. Het is ook een zeer besmettelijke aandoening die zich snel kan verspreiden in een populatie.

In Frankrijk is een vaccin beschikbaar, maar gezien dit een levend vaccin is, mag het enkel gebruikt worden op bedrijven waar problemen zijn. Het is ook aangeraden om gevaccineerde schapen apart te houden van de stal waar de aflammering gebeurt of waar gevoelige dieren aanwezig zijn.

De bestrijding moet steunen op een verbetering van hygiënische maatregelen en serologische screening, en opruiming van besmette dieren. In Nederland is evenwel een dood vaccin beschikbaar waardoor geleidelijk aan een daling komt in het aantal besmette dieren.

Image

Praktijk MOORSELE

 • Maandag: 8:30-12:00  13:00-19:00
 • Dinsdag8:30-12:00  13:00-19:00
 • Woensdag8:30-12:00  13:00-19:00
 • Donderdag8:30-12:00  13:00-19:00
 • Vrijdag8:30-12:00  13:00-19:00
 • Zaterdag 8:30 -11:30                          
Enkel op afspraak
dit kan via 056/41 01 78 of via deze site.
 

Dringende Oproepen

Buiten de normale openingstijden en in het weekend kunt u 24/24u, 7/7d steeds terecht bij DAP SOLIVET in Moorsele


Indien u uw afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan ook  zo snel als mogelijks te annuleren, zo geeft u iemand anders de kans om op dat moment te consulteren.

 

Praktijk DADIZELE

 • Maandag: 8:30-12:00  13:00-18:30
 • Dinsdag8:30-12:00  13:00-18:30
 • Woensdag8:30-12:00  13:00-18:30
 • Donderdag8:30-12:00  13:00-18:30
 • Vrijdag8:30-12:00  13:00-18:00
 • Zaterdag - zondag: gesloten                        
Enkel op afspraak 
Dit kan via 056/98 09 19 of via deze site.
 

Search