Paarden
Onze Diensten
Preventie
Voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het belangrijk uw paard op regelmatige basis te vaccineren en te ontwormen.
Aankoop keuring
Wij helpen u graag verder met een klinische en /of radiografische keuring bij de aankoop van een nieuw paard.
Voedings advies
Lynn is in 2017 gecertificeerd voedingsconsulent geworden. We verdelen het gamma Bonpard, voeding aangepast aan de specifieke noden van uw paard (Cushing, hoefbevangen, gastro-intestinale problemen...). We beschikken over een spaarkaart waardoor u van interessante kortingen kunt genieten.
Veulen begeleiding
Hebt u altijd eens een veulen gewild? U kan bij ons terecht voor het volledig proces van de cyclusopvolging tot de geboorte van het veulen.
Chirurgie
Wij staan altijd klaar wanneer er kleine chirurgische ingrepen zoals castraties, verwijderen van huidtumoren (melanoom, sarcoïd...) of het hechten van wondes, bij uw paard moeten gebeuren.
Hospitalisatie
Voor operaties of de nazorg van wondes kan uw paard bij ons gehospitaliseerd worden.
Identificatie
Sinds enkele jaren is het voor alle paarden verplicht om geïdentificeerd te zijn. Dit houdt in dat elk paard over een chip en paspoort moet beschikken (HorseID).
Voor meer informatie, klik op de gewenste afbeelding
Paard (het; o; meervoud: paarden)
zoogdier uit de familie van de eenhoevigen: te paard; man en paard noemen alles vertellen; men moet een gegeven paard niet in de bek kijken een geschenk moet je niet al te nauwkeurig bekijken; het beste paard struikelt weleens ook de beste maakt fouten;
over het paard getild door te veel prijzen eigendunk gekregen; het paard achter de wagen spannen dingen doen waardoor je jezelf tegenwerkt; een blind paard kan er geen schade doen schertsend commentaar op een wel zeer armoedig interieur; op het verkeerde paard wedden een misrekening maken
Preventie
Voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het belangrijk uw paard op regelmatige basis te vaccineren en te ontwormen.
Vaccinatie van uw paard
Paarden kunnen gevaccineerd worden tegen tetanos (de klem), influenza (griep) en rhinopneumonie. Sinds 2017 is het voor wedstrijdpaarden verplicht 2x per jaar te vaccineren tegen de griep.
Vaccinatie voor rhinopneumonie is sinds 2019 enkel verplicht voor dravers maar wordt toch sterk aangeraden voor paarden die vaak in contact komen met andere paarden. Het virus veroorzaakt ademhalingsproblemen, neurologische problemen en kan merries, meestal vanaf de zevende maand dracht, doen aborteren.
Veulens kunnen vanaf de leeftijd van 5 maanden hun eerste vaccin krijgen, daarna hebben ze 1 maand later een herhaling nodig en vervolgens 6 maand daarna nog een herhaling om een goede basis vaccinatie te hebben.
Ontworming
Een paard zonder parasieten bestaat niet! Het is echter wel van belang de parasietenpopulatie in uw paard onder controle te houden. Daarom is het belangrijk uw paard op regelmatige basis te ontwormen, zeker als uw paard jonger is dan twee jaar. U kan ook een coprologisch onderzoek van de mest van uw paard laten uitvoeren om na te gaan of ontworming noodzakelijk is of niet.
De meest voorkomende wormen zijn grote en kleine strongyliden (bloedwormen), lintwormen, spoelwormen (vnl bij veulens en jonge paarden) en aarswormen (anale jeuk zorgt voor kapotschuren van de staart).
Aankoop keuring
Wij helpen u graag verder met een klinische en /of radiografische keuring bij de aankoop van een nieuw paard.
Het aankopen van een paard is dikwijls geen makkelijke beslissing. Zal het paard voldoen aan de verwachtingen? Zal het paard geschikt zijn voor het niveau dat je wil behalen? Is het paard sociaal aangepast en eerlijk? Heeft het paard gebreken die pas later problemen zullen geven?
Op deze vragen zullen wij u zoveel mogelijk een antwoord proberen te bieden. Aan de hand van een klinische en/of radiografische aankoopkeuring proberen we zo veel mogelijk informatie over het paard te verzamelen.
Klinische keuring
Tijdens de klinische keuring wordt het paard van hoofd tot hoef gescreend op cardiovasculaire afwijkingen, oude littekens of degeneratieve verschijnselen. Tijdens een bewegingsonderzoek gecombineerd met buigproeven wordt nagegaan of het paard op dat moment niet mank is.
Radiografische keuring
Een radiografische keuring houdt in dat we RX beelden maken van de gewrichten van het paard om degeneratieve aandoeningen (bv. artrose, hoefkatrol) of fragmenten (OCD) in de gewrichten vast te stellen. Op die manier proberen we u een zo volledig mogelijk beeld van uw paard te geven zodat u goed geïnformeerd bent alvorens tot de koop van het paard over te gaan.
Beeld vorming
De praktijk is uitgerust met zowel een digitaal radiografie als een echografie toestel.
Radiografie
Aan de hand van ons draadloos radiografie toestel is het mogelijk om bij u thuis RX-beelden te maken. De beelden komen direct op een computerscherm zodat ze direct beoordeeld kunnen worden. RX- beelden kunnen gemaakt worden in het kader van een aankooponderzoek, kreupelheid of tandproblemen.
Echografie
De praktijk beschikt ook over een echografietoestel. Hiermee kunnen we letsels aan de weke delen zoals de pezen en gewrichtsbanden in beeld brengen.
Daarnaast wordt echografie ook gebruikt voor de cyclusopvolging bij merries.
Voedings consulent
Lynn is in 2017 gecertificeerd voedingsconsulent geworden.
Wanneer u wil weten of het rantsoen van uw paard voldoet aan zijn specifieke vereisten (drachtige merries, merries met veulen, paarden met cushing, hoefbevangenheid, sportpaarden, obesitas) kunt u ons gerust contacteren voor een rantsoenadvies / berekening.
"De dierenarts van de toekomst geeft geen medicijnen, maar zal zijn klanten informeren over de zorg van zijn paard, evenwichtige, gezonde voeding, en over de oorzaken en preventie van ziekten." (Vrij naar Thomas Edison)
Veulen begeleiding met Solivet
Hebt u altijd eens een veulen gewild? U kan bij ons terecht voor het volledig proces van de cyclusopvolging tot de geboorte van het veulen.
Welke paardenliefhebber wil nu niet eens een veulentje in de wei hebben lopen? Maar vooraleer je het dartele veulen op de weide kan bewonderen moet de merrie natuurlijk drachtig worden.
Chirurgie
Wij staan altijd klaar wanneer er kleine chirurgische ingrepen bij uw paard moeten gebeuren.
Wondes
Iedereen kent het wel, een paard op de weide doet al eens domme dingen, met alle gevolgen van dien. Heeft uw paard een wonde opgelopen, dan staan wij graag voor u klaar om ze te verzorgen en indien nodig te hechten.
Voor het hechten is het belangrijk dat de wonde zo recent mogelijk is. Een verse wond wordt best binnen de 4 uren gehecht om het beste resultaat achteraf te verkrijgen.
Castraties
Hebt u een hengst, maar wil u hem om eender welke reden toch laten castreren? Ook dan kunnen wij u van dienst zijn. We komen hiervoor ter plaatse of u kunt hem bij ons op stal zetten en de dag erna terug ophalen.
Wij voeren castraties uit onder volledige verdoving waarbij het paard dus neerligt, dit om het zowel voor uw paard als voor ons zo veilig en pijnloos mogelijk te houden.
Hospitalisatie
Soms is een behandeling ‘aan huis’ niet altijd mogelijk of praktisch, zoals bijvoorbeeld bij ernstige verwondingen waar een dagelijkse wondzorg noodzakelijk is of bij ernstig zieke patiënten waar een intensieve monitoring noodzakelijk is.
Voor de hospitalisatie van dergelijke patiënten beschikken we over 7 boxen.
Daarnaast beschikken we ook over verschillende paddocks en weides waar paarden die langdurig moeten revalideren eventueel kunnen verblijven.
Tanden
Paarden hebben een hypsodont gebit, dit betekent dat ze altijd blijven uit de tandkas groeien, ondertussen slijten de tanden aan het kauwvlak wel af waardoor een soort evenwicht ontstaat. Heel vaak zien we echter wel dat er bij paarden haken op de tanden komen, dit kan problemen geven tijdens het rijden of eten. Daarom is het van belang om op regelmatige basis het gebit van uw paard te laten verzorgen. Dit houdt in dat we onder lichte sedatie de haken op de tanden voorzichtig wegvijlen met een elektrische tandenrasp.
Ondertussen zien we ook of er eventuele diastemata of losse tanden aanwezig zijn. Het is belangrijk om reeds op jonge leeftijd de tanden van uw paard te laten controleren. Tijdens het wisselen van de tanden kunnen namelijk tanddoppen (overgebleven melktanden die op de volwassen tand) blijven zitten die we er dan kunnen afhalen.
Wolfstandjes zijn kleine tandjes net voor de kiezen die erg puntig kunnen zijn en die soms problemen geven als het bit erover komt. Om die reden worden ze best preventief verwijderd.
Identificatie
Sinds enkele jaren is het voor alle paarden verplicht om geïdentificeerd te zijn. Dit houdt in dat elk paard over een chip en paspoort moet beschikken.
Veulens die geboren worden moeten dus gechipt en geregistreerd worden bij HorseID. Verder moet er ook steeds een signalement door de dierenarts worden opgemaakt. Dit houdt in dat uw paard aan de hand van voorgedrukte papieren geschetst moet worden. Op basis daarvan wordt dan het paspoort aangemaakt.
Praktijk MOORSELE
- Maandag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Dinsdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Woensdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Donderdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Vrijdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Zaterdag: 8:30 -11:30
Dringende Oproepen
Buiten de normale openingstijden en in het weekend kunt u 24/24u, 7/7d steeds terecht bij DAP SOLIVET in Moorsele.
Indien u uw afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan ook zo snel als mogelijks te annuleren, zo geeft u iemand anders de kans om op dat moment te consulteren.
Praktijk DADIZELE
- Maandag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Dinsdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Woensdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Donderdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Vrijdag: 8:30-12:00 13:00-18:00
- Zaterdag - zondag: gesloten