• Voor dringende gevallen 24/7 bereikbaar:
 • +32 56 41 01 78

Selecteer de taal

Honden & Katten

Voor meer informatie, klik op de gewenste afbeelding

Hond (de; m; meervoud: honden)

bep. huisdier: zo ziek als een hond erg ziek; blaffende honden bijten niet voor schreeuwers hoef je niet bang te zijn; de honden lusten er geen brood van het is schandalig; geen hond niemand; de gebeten hond zijn degene die van alles de schuld krijgt; de hond in de pot vinden komen als het eten op is; (België) welkom zijn als een hond in een kegelspel zeer ongelegen komen, ergens niet welkom zijn; brutale hond, luie hond brutaal, lui iemand

Kat (meervoud: katten)

de; v(m)) bep. viervoetig huisdier: een kat in de zak kopen een miskoop doen; maak dat de kat wijs! daar geloof ik niets van; een kat in het nauw maakt vreemde (of: rare) sprongen wie in nood zit doet soms onverwachte dingen; de kat uit de boom kijken een afwachtende houding aannemen; (informeel) dat is kat in het bakkie een eenvoudig karweitje; de kat op het spek binden iem. in verleiding brengen; zijn kat sturen niet komen opdagen; (België) geen kat niemand

De meest voorkomende virale ziekten waartegen uw pup wettelijk verplicht gevaccineerd wordt alvorens het nest te verlaten, zijn hondenziekte (distemper), infectieuze hepatitis (adenovirus) en kattenziekte (parvovirus).

 • Hondenziekte: neusvloei, oogvloei, hoest, zenuwsymptomen, soms braken en diarree.
 • Infectieuze hepatitis: zeer hoge koorts, bleek tandvlees, braken, buikpijn en geelzucht.
 • Kattenziekte: hevig braken, bloederige diarree en uitdroging.

Verder wordt uw hond ook best gevaccineerd tegen kennelhoest en rattenziekte.

 • Kennelhoest: besmettelijke hondenhoest (verplichte vaccinatie voor hondenschool/hondenpension)
 • Ratteziekte (leptospirose):  hoge koorts met aantasting van lever en nieren. Besmettingsbron is de bruine rat die voorkomt in beken en grachtjes. Deze ziekte is ook besmettelijk voor de mens.

Om een goede basisimmuniteit te verkrijgen is het belangrijk dat uw hond als puppy zeker minstens twee keer gevaccineerd wordt met aansluitend een booster rond de leeftijd van 1 jaar.  Erna is een jaarlijkse controle van uw hond aangeraden waarbij een aan uw hond aangepast vaccinatieschema gebruikt wordt.

Indien u met uw hond naar het buitenland wil reizen is het ook noodzakelijk om hem te laten vaccineren voor hondsdolheid (rabies). Dit dient uiterlijk 3 weken voor u met uw hond de grens oversteekt te gebeuren.

Vaccinatie van uw hond bij dierenartspraktijk Solivet
Puppy consult bij dierenartspraktijk Solivet
Bloeddrukcontrole kat

Bloeddrukcontrole kat bij dierenartspraktijk Solivet

Bij de kat voeren we een bloedonderzoek uit waarbij we de nieren, de lever, de rode en witte bloedcellen en de schildklier testen. Uw kat dient daarom voor een senior consult nuchter te zijn (12u geen eten voor de afspraak, water mag wel). Ook wordt er een urine-onderzoek verricht. Hiervoor dient u zelf een urinestaal mee te brengen van uw dier.  Daarnaast voeren we bij katten ook een bloeddrukmeting uit, omdat een te hoge bloeddruk een veelvoorkomend probleem is bij oudere katten, wat vaak onopgemerkt blijft en tot nierfalen en zelfs blindheid kan leiden.

Geef bij het maken van de afspraak duidelijk aan dat u een seniorconsult wenst, zodat we hier rekening mee kunnen houden met het inplannen van de benodigde tijd.

Detratie hond bij dierenartspraktijk Solivet

Teken

Teken

Terwijl een teek bloed zuigt kan hij allerlei ziekten overdragen. De meest gekende hiervan is ziekte van Lyme (Borreliose). Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook Anaplasmose, Babesiose en Ehrlichiose overdagen. Drie aandoeningen die algemene klachten kunnen geven zoals koorts en sufheid, maar daarnaast ook bloedingsneigingen. Er bestaat een vaccin tegen de ziekte van Lyme dat vanaf de leeftijd van 3 maand mag toegediend worden. Ook voor Babesia bestaat een vaccin, maar het werd nog niet geregistreerd in België.

Muggen

Muggen

Muggen zijn transportgastheren voor hartworm (Dirofilaria immitis).

Een rondworm die zich nestelt in het hart van uw hond (katten zijn minder gevoelig). Klachten verbonden met hartfalen kunnen gezien worden: sneller vermoeid, hoesten, vochtopstapeling in de buik, gewichtsverlies, ... .

Ontworming met een geschikt product is mogelijk in het beginstadium van de besmetting.

Zandvliegen

Zandvliegen

Zandvliegen kunnen de ééncellige parasiet Leishmania overbrengen. Ze komen in Europa vooral voor in de mediterrane streek. De besmetting met Leishmania gebeurt door een beet van dit zeer kleine vliegje (3mm). Leishmania is een mogelijk fatale aandoening die onze honden treft. Ook andere diersoorten (waaronder de mens) zijn vatbaar voor deze ziekte. Een hond die besmet wordt kan nog enkele maanden tot jaren gezond leven maar ontwikkelt uiteindelijk symptomen. Het is mogelijk om uw hond vanaf de leeftijd van 6 maand te vaccineren tegen Leishmania.

radiografie bij dierenartspraktijk Solivet
radiografie bij dierenartspraktijk Solivet

Sterilisaties & Castraties

Wanneer u niet van plan bent een nestje pups of kittens te kweken met uw hond of kat, dan kan u ze laten castreren of steriliseren.

Orthopedie

Heeft uw hond of kat een orthopedische chirurgie nodig dan werken wij hiervoor samen met een ervaren orthopedist die bij ons de operatie komt uitvoeren. Zo hoeft u geen verre verplaatsing te maken naar gespecialiseerde centra.

Huidtumoren verwijderen

Jammer genoeg krijgen ook onze honden en katten steeds vaker last van zowel goed- als kwaadaardige huidtumoren. Wanneer u een verdachte zwelling vindt bij uw hond of kat, kom dan zeker langs zodat we aan de hand van een punctie kunnen nagaan wat de zwelling veroorzaakt en of die al dan niet chirurgisch verwijderd moet worden.

Weke Delen

Maag- & Darmchirurgie

Een gastropexie wordt uitgevoerd ter voorkoming van maagtorsies. Vooral grote hondenrassen kunnen hiermee te maken krijgen wanneer ze na het eten te geweldig spelen of rondlopen of motiliteitsproblemen en andere maag/darmproblemen hebben . Bij het uitvoeren van een gastropexie wordt de maag vastgelegd aan de buikwand zodat deze niet meer kan draaien. Preventief zorgt u best dat uw hond 2 tot 4 maaltijden per dag krijgt, dat de (lichtverteerbare, vezelrijke) korrels al wat geweekt zijn in water en dat de hond matig beweegt net na de maaltijd.

Blaaschirurgie

In de urine van honden en katten zijn vaak microscopisch kleine kristallen aanwezig. Wanneer deze kristallen samenhopen kan er een blaassteen ontstaan die de blaaswand zal irriteren. Als gevolg hiervan kunnen ze een blaasontsteking ontwikkelen of nog erger het urineren belemmeren.

Zeker bij mannelijke katten kan zo’n steen vast komen te zitten in de urinebuis en deze zo verstoppen waardoor de kat niet meer kan plassen. Wanneer uw kat dus vaak op de kattenbak gaat zitten maar niet kan plassen moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Een blaassteen kan soms ook gewoon in de blaas blijven zitten en de wand zodanig irriteren dat u zal zien dat er bloed in de urine van uw hond of kat zit en dat ze vaak naar buiten willen en kleine plasjes doen.

Aan de hand van een urine-onderzoek, kunnen we vaak het soort steen bepalen en op die basis beslissen of deze met aangepaste voeding opgelost en uitgeplast kan worden of eerder chirurgisch verwijderd.

radiografie bij dierenartspraktijk Solivet

Oogchirugie

Ook voor bepaalde operaties aan de ogen of oogleden kan u bij ons terecht.

Ooglidtumoren

Cherry Eye

Een andere regelmatig voorkomende oogaandoening is een cherry eye. Dit ontstaat wanneer de klier aan de binnenkant van het derde ooglid gaat opzwellen en uitpuilen. Hierbij ziet u een rode bol aan de binnenkant van het oog. Meestal komt dit voor bij jonge honden en heel vaak bij kortsnuitige rassen zoals Engelse en Franse bulldogs, boxers, cocker spaniels,… De klier wordt met de “pocket” methode terug op zijn plaats genaaid.

Curatieve voeding

Curatieve voeding

Bij medische aandoeningen zoals bv overgewicht, allergieën, huidproblemen, spijsverteringsproblemen, nier- of hartproblemen, leverstoornissen, blaas – en tandproblemen, arthrose,… zal dieetvoer de klachten beperken en het leven van uw dier aangenamer maken.

Preventieve voeding

Preventieve voeding

De voeding van uw hond of kat is één van de belangrijkste componenten om ze gezond en levendig te houden. Dit start al wanneer ze nog jong zijn: de juiste voeding, in de juiste dosering, voor een pup of kitten garandeert een optimale groei en ontwikkeling tot volwassen dier met een goede gezondheid, gebit en vacht. Niet enkel commerciële voeding, maar ook natuurlijke voeding en alternatieven voor korrels behoren tot ons gamma. We raden aan om niet te vaak te veranderen van voer, gezien dit braken of diarree kan veroorzaken. Indien dit toch nodig is, schakel je beter geleidelijk aan over, door het oude voer met het nieuwe voer te mengen.

Praktijk MOORSELE

 • Maandag: 8:30-12:00  13:00-19:00
 • Dinsdag8:30-12:00  13:00-19:00
 • Woensdag8:30-12:00  13:00-19:00
 • Donderdag8:30-12:00  13:00-19:00
 • Vrijdag8:30-12:00  13:00-19:00
 • Zaterdag 8:30 -11:30                          
Enkel op afspraak
dit kan via 056/41 01 78 of via deze site.
 

Dringende Oproepen

Buiten de normale openingstijden en in het weekend kunt u 24/24u, 7/7d steeds terecht bij DAP SOLIVET in Moorsele


Indien u uw afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan ook  zo snel als mogelijks te annuleren, zo geeft u iemand anders de kans om op dat moment te consulteren.

 

Praktijk DADIZELE

 • Maandag: 8:30-12:00  13:00-18:30
 • Dinsdag8:30-12:00  13:00-18:30
 • Woensdag8:30-12:00  13:00-18:30
 • Donderdag8:30-12:00  13:00-18:30
 • Vrijdag8:30-12:00  13:00-18:00
 • Zaterdag - zondag: gesloten                        
Enkel op afspraak 
Dit kan via 056/98 09 19 of via deze site.
 

Search